Αύξηση της εγκατάλειψης σκύλων λόγω...καλοκαιριού!

Αδέσποτο που θηλάζει κουτάβια

Σίγουρα στην Ελλάδα του 2024 οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τις εγκαταλείψεις κατοικίδιων ζώων στους δρόμους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ανάμεσά μας, ζουν άνθρωποι που θα βάλουν τον σκύλο τους στο αυτοκίνητο για μια μακρινή και τελευταία βόλτα…

Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι, εκτός εάν ασχολούνται ενεργά με την περίθαλψη αδέσποτων ζώων, είναι ότι το καλοκαίρι οι εγκαταλείψεις αυξάνονται κατακόρυφα. Είναι αλήθεια, δύσκολο να πιστέψει κανείς, ότι ορισμένοι συνάνθρωποί μας, παρατούν στον δρόμο τον σκύλο τους, προκειμένου να πάνε “ήσυχοι” διακοπές. Χωρίς να σκάνε για το ποιος θα τον ταϊσει, ποιος θα τον βγάλει βόλτα και ποιος θα του βάλει νερό. Είναι βλέπετε δύσκολοι καιροί για περιττά έξοδα!

Κι όμως, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο και οι λόγοι που συμβαίνει είναι πολλοί και ποικίλοι. Υπογραμμίζουν όμως όλοι, ότι δυστυχώς πολλοί επίδοξοι κηδεμόνες, αποφασίζουν να αποκτήσουν κατοικίδιο χωρίς ίχνος υπευθυνότητας. Είναι απολύτως απαραίτητο, να αντιληφθούν οι πολίτες, πως τα κατοικίδια δεν είναι δώρα, δεν είναι λούτρινα παιχνίδια, δεν είναι αξεσουάρ και δεν είναι αναλώσιμα αντικείμενα που κρατούν παρέα στα παιδιά για να μην βαριούνται. Τα ζώα είναι συναισθανόμενα πλάσματα, με τον δικό τους χαρακτήρα και τις ανάγκες τους. Είναι δέσμευση και όχι κάποιο ρούχο που μπορεί να επιστραφεί “αν δεν μας κάνει”.

Μαζί με τις εγκαταλείψεις, αυξάνονται ραγδαία και οι καταγγελίες για σκύλους παρατημένους σε μπαλκόνια, αυλές και διαμερίσματα. Οι κηδεμόνες τους τα αφήνουν εκεί, όσο οι ίδιοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους κάπου μακριά. Φυσικά επειδή είναι πονόψυχοι και δεν μπορούν να τα αφήσουν στον δρόμο…Ασφαλώς, τα ζώα ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια κλαίγοντας και έτσι οι γείτονες ακούγοντάς τα, καλούν την Αστυνομία.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σκέφτονται ότι το ζωάκι τους μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του εάν του έχουν αφήσει λίγο φαγητό και νερό. Πολλές φορές μάλιστα, πιστεύουν ότι ακόμα κι αν το άφησαν στον δρόμο, θα μπορέσουν να το ξαναβρούν γυρίζοντας από τις διακοπές τους!

Εγκαταλείψεις σημειώνονται επίσης και στο τέλος των διακοπών, όταν το σκυλάκι που βρέθηκε έξω από το εξοχικό ήταν πολύ ωραία απασχόληση για τα παιδιά όλο το καλοκαίρι, αλλά είναι αδύνατον να ακολουθήσει την οικογένεια στο σπίτι. Εγκαταλείπεται λοιπόν στον κήπο του εξοχικού, μιας που είναι και καλός φύλακας και μένει μόνο να βρεθεί ένας άνθρωπος να το ταΐζει.

Αυτές οι σκέψεις και οι πράξεις των ανθρώπων που προφανώς απέκτησαν κατοικίδιο για τους λάθος λόγους, έχουν κοινό παρονομαστή. Πηγάζουν από μια αντίληψη πως το ζώο είναι κατώτερο, κάποιου είδος εργαλείο για την ανθρώπινη εξυπηρέτηση, χωρίς δικές του ανάγκες και συναισθήματα. Ακόμη και σήμερα, στο μυαλό πολλών συνανθρώπων μας, τα ζώα γενικότερα, είναι αντικείμενα προς εκμετάλλευση.

Μπορεί να είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας; Μπορεί να είναι έλλειψη ενημέρωσης και γνώσεων; Αφέλεια; Ή μήπως καθαρά θέμα αναλγησίας; Ο καθένας μπορεί να βγάλει το δικό του συμπέρασμα. Είναι όμως απαραίτητο, να δωθεί μεγαλύτερη προσοχή σε ζητήματα όπως αυτό, διότι φανερώνουν το ποιόν των ανθρώπων που πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς είναι παντού και δεν είναι λίγοι, όπως φανερώνουν οι αριθμοί.

Όπως είχε πει ο Γκάντι «Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα». Είναι λογικό άλλωστε, ότι όταν κάποιος θεωρεί κατώτερο και αναλώσιμο ένα συναισθανόμενο πλάσμα και γι’ αυτό το αντιμετωπίζει με αδιαφορία, απαξίωση και ανευθυνότητα κακοποιώντας το, έτσι θα αντιμετωπίσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως είδους.

Αργυρώ - Μαρία Βενιού

Η Αργυρώ είναι εξειδικευμένη σύμβουλος συμπεριφοράς και ψυχολογίας σκύλων και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι η δημιουργός της Κυνύπαρξις, έχοντας ως όραμα έναν κόσμο καλύτερο για τους σκύλους αλλά και όσους τους αγαπούν.

Previous
Previous

Ολιστική Προσέγγιση στην Εκπαίδευση Σκύλων: Μια Ολοκληρωμένη Ματιά

Next
Next

6 επαγγελματικές συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες του σκύλου σου