Ένα βήμα πιο κοντά στην ουσιαστική σύνδεση με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου
Η επιλογή της αμοιβαίας επικοινωνίας έναντι της υπακοής
Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια που ασχολούμαι με την συμπεριφορά και την εκπαίδευση σκύλων, έρχομαι σε επαφή καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, δυστυχώς με πολύ παρόμοιες ιστορίες. Το μεγάλο μου όνειρο και ο σκοπός της Κυνύπαρξις, είναι να παρέχω τα κατάλληλα εφόδια σε όσο το δυνατόν περισσότερους κηδεμόνες, ώστε να σταματήσει αυτή η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Εύχομαι από καρδιάς να μην έχεις βιώσει τίποτα από τα παρακάτω, πιστεύω όμως ότι αξίζει να συνεχίσεις να διαβάζεις, ακόμη κι αν είσαι απλά περαστικός από εδώ, γιατί σε διαβεβαιώ ότι οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων πέφτουν αργά ή γρήγορα θύματα της παρακάτω κατάστασης.
Οι εκπαιδευτές πολλοί και όλοι μιλούν για πακέτα “βασικής εκπαίδευσης” και “βασικής υπακοής”. Είτε στον χώρο σου, είτε στον δικό τους, με θετική εκπαίδευση ή με χρήση διόρθωσης. Ο σκύλος μαθαίνει να κάθεται και να ξαπλώνει, σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα και σε ορισμένες συνθήκες. Όμως το θέμα συμπεριφοράς που σε έκανε να ξεκινήσεις την εκπαίδευση παραμένει.
Δοκιμάζεις δεύτερο εκπαιδευτή με παρόμοια μέθοδο ή εντελώς αντίθετη, γιατί πιστεύεις ότι η μέθοδος είναι η αιτία που δεν είχες κανένα αποτέλεσμα. Πάλι εντολές, ατελείωτες ασκήσεις, υπακοή και όλα πάνε καλά όσο ο εκπαιδευτής είναι εκεί. Απ’ τη στιγμή που θα φύγει όμως είσαι πάλι στο μηδέν, δεν μπορείς να εφαρμόσεις τις ασκήσεις στην καθημερινότητα και αγχώνεσαι, γιατί αναγνωρίζεις ότι θα σου πάρει πολύ χρόνο να το καταφέρεις.
Η σχέση και η επικοινωνία με τον σκύλο σου χτίζεται επάνω σε “ανταλλάγματα” και “συνέπειες”, αναλόγως τη μέθοδο που ακολουθεί ο εκπαιδευτής σου (θετική, balanced ή παραδοσιακή σχολή εκπαίδευσης). Δεν βρίσκεις λύσεις για όσα σε απασχολούν και δεν μπορείς να τα δουλέψεις με τον εκπαιδευτή γιατί δεν είναι εκεί όταν συμβαίνουν!
Αναγνωρίζεις ότι κάτι λείπει, έχεις όλη την καλή θέληση να μάθεις, όμως χρειάζεσαι την σωστή καθοδήγηση. Αναζητάς τον τρόπο όχι απλά να κουκουλώνεις την ανεπιθύμητη συμπεριφορά όταν προκύπτει με λιχουδιά, απόσπαση προσοχής ή τιμωρία, αλλά έναν τρόπο να τη λύσεις. Θέλεις κάποιος να σε βοηθήσει να δείξεις στον σκύλο σου σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, ότι είναι ασφαλής, ότι μπορεί να επιλέξει μια εναλλακτική συμπεριφορά που θα έκανε και εκείνον αλλά και εσένα να νιώθετε καλύτερα, συμβιώνοντας αρμονικά.
Εγώ είμαι εδώ για να σου πω και να σου δείξω, ότι αυτό που λείπει για να γίνει η συμβίωσή σας αρμονική και πιο εύκολη, είναι η αλλαγή του συναισθήματος που προκαλεί τη συμπεριφορά του και όχι η προσωρινή αντιμετώπισή της με “υπακοή”.
Γιατί στην πραγματικότητα δεν σε απασχολεί ο σκύλος σου να μένει καθιστός στη θέση του όταν μπαίνουν επισκέπτες στο σπίτι και αναγνωρίζεις ότι θα σου πάρει πολύ χρόνο να το καταφέρεις λόγω του έντονου ενθουσιασμού του. Αυτό που θέλεις είναι να χαιρετάει ήρεμα τους επισκέπτες χωρίς να πηδάει, ώστε να χαίρεται την αλληλεπίδραση και εκείνος και εσύ και ο επισκέπτης!
Ο στόχος σου δεν είναι να μάθει τέλεια τη θέση “Δίπλα” στη βόλτα και να μην μπορεί έτσι να μυρίσει ελεύθερα, να εκτονωθεί και να ευχαριστηθεί τη βόλτα του. Θα ήθελες απλώς να μην τραβάει το λουρί, ώστε να κάνετε μαζί έναν ευχάριστο και ξεκούραστο περίπατο.
Τα παραδείγματα ατελείωτα και εφαρμόσιμα σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό, αποφάσισα να αφήσω πίσω μου όσα μας διδάσκουν στις σχολές εκπαιδευτών και να λάβω εξειδίκευση τόσο στη συμπεριφορά και την ψυχολογία σκύλων όσο και στην εκπαίδευση ενηλίκων, αναβαθμίζοντας τις γνώσεις μου και εμβαθύνοντας στην αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και ζώου.
Μια σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση
Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να προσφέρω σε εσένα και κάθε κηδεμόνα, εργαλεία κατανόησης των αναγκών και της συμπεριφοράς του σκύλου σου, μαζί με τεχνικές ευγενικής καθοδήγησης για την προσαρμογή τους σε μια καθημερινότητα που απολαμβάνετε και οι δύο.
Θέλω να σου παρέχω τη γνώση για να δρας με αυτοπεποίθηση σε κάθε πρόκληση και όχι απλώς να αντιδράς ακολουθώντας οδηγίες που δεν κατανοείς, ενώ αναρωτιέσαι αν κάνεις το σωστό.
Οι μέθοδοί μου είναι βασισμένες στις αρχές της μη βίας. Αντί να λειτουργούν μέσω του φόβου, ενισχύουν τη σχέση, επιτρέποντας στον κάθε σκύλο να αναπτύξει την καλύτερη δυνατή εκδοχή του, χωρίς ποτέ προσφεύγω σε συμβουλές για τη χρήση ψυχολογικής ή σωματικής βίας όπως η διόρθωση, το μάλωμα ή ο εκφοβισμός.
Μέσα από την Κυνύπαρξις θέλω να καταφέρεις να έρθεις πιο κοντά στον σκύλο σου και να αποτινάξεις από πάνω σου την άποψη οποιουδήποτε εκπαιδευτή λέει ότι η μόνη λύση είναι να φέρεις με τη βία τον σκύλο σου πιο κοντά σε εσένα. Γιατί στην πραγματικότητα είναι αξιοθαύμαστο το πόσο οι σκύλοι προσαρμόζονται στον κόσμο μας, αλλά πολύ θλιβερό το πόσο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο για εκείνους.
Επίσης, όπως πιστεύω φαίνεται και από τα παραπάνω, μια αμιγώς ανθρωποκεντρική προσέγγιση που θέλει τον σκύλο να υπακούει, δεν φέρνει ποτέ πραγματικά αποτελέσματα.
Με τη φιλοσοφία αυτή, καλωσορίζω τους κηδεμόνες που αναζητούν μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των συμπεριφορικών προκλήσεων και τη συνύπαρξη με τους σκύλους, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, της αρμονικής συμβίωσης, της αμοιβαίας κατανόησης και της αγάπης προς τα κατοικίδια τους.